-آسم شایعترین بیماری مزمن دوران کودکی است.
-خطر بحران آلودگی هوا در کودکان و سالمندان بیشتر است.
-اگر نگران بیماری آسم خود و فرزند دلبندتان هستید، سیگار را برای همیشه خاموش کنید.
-یکی از علل مهم افزایش شیوع و شدت آسم و آلرژی درمان دیرهنگام و ناقص این بیماری است.
-شما میتوانید آسم خود را کنترل کنید.
-عوارض جانبی اسپریهای استنشاقی در بیماری آسم بسیار کم میباشد.
-آسم نباید باعث خجالت و یا محدودیت شود. بسیاری ورزشکاران المپیک، رهبران مشهور دنیا و سایر مردم عالی زندگی موفقی با آسم داشتهاند.
-تغذیه با شیرمادر مانع ابتلا به بسیاری از موارد آسم و آلرژی میشود
-اصول درمان آسم و آلرژی عبارتند از: آموزش صحیح و مستمر بیمار و خانواده، پرهیز از مواد حساسیتزا و درمان مناسب و به موقع
پیامهای آموزشی درخصوص آنفلوانزای خوکی
اطلاعات عمومی درخصوص بیماری
-این ویروس نخستین مرتبه از خوک به انسان منتقل شده است اما هم اکنون راه انتقال آن از انسان – به – انسان است.
-بیماری آنفلوانزای خوکی که جهان با آن مواجه شده، یک بیماری نوظهور محسوب میشود.
-هر مورد آنفلوانزا را نباید معادل آنفلوانزای خوکی تلقی نمود.
-خوشبختانه علائم بیماری آنفلوانزا تعیین شده است بنابراین کلیه کشورها میتوانند به آسانی افزایش غیرمعمول موارد این بیماری را شناسایی کنند.
-درمان در صورتی مؤثر خواهد بود که تا 48 ساعت بعد از پیدایش علائم آغاز شود.
-پشه یا مگس نقشی در انتقال بیماری آنفلوانزای خوکی ندارند.
-در حال حاضر واکسن مؤثری بر علیه آنفلوانزای خوکی وجود ندارد.
اقداماتی که میتوانید بمنظور محافظت خود و دیگران در برابر بیماری انجام دهید.
-حتیالمقدور از اماکن شلوغ دوری نمایید.
-در هنگام سرفه و عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی بپوشانید.
-دستمالها را پس از استفاده درون سطل زباله بیاندازید و آنها را بر روی سطوح یا زمین رها نکنید.
-دستهای خود را بطور مکرر با آب و صابون بشوئید و خصوصاً این کار را بلافاصله پس از عطسه و سرفه (و پوشاندن دهان و بینی با دست) انجام دهید.
-حتیالمقدور از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید.
-تا زمانی که دستهای خود را نشستهاید از لمس کردن چشم، دهان و بینی با دستهای خود جداً پرهیز نمایید.
-در صورتی که ابتلاء شما به آنفلوانزا به تأیید پزشک معالج رسیده است، حتیالامکان در منزل بمانید و در منزل نیز از تماس نزدیک با افراد منزل خودداری کنید تا آنها از ابتلاء به بیماری مصون بمانند.
-در صورتی که علائم آنفلوانزا خصوصاً پس از وقوع یکی از دو رویداد زیر بروز کند بلافاصله به پزشک یا مرکز بهداشتی درمانی منطقه خود مراجعه کنید:
oپس از مسافرت به کشورها یا مناطق دارای موارد بیماری آنفلوانزای خوکی
oتماس با فردی که از این مناطق بازگشته است
بهداشت پا:
-پاها و جورابهایتان را هر روز با آب و صابون بشویید بخصوص بعد از برگشت از مدرسه به خانه و ورزش و بازی.
-از پوشیدن کفشهای تنگ، پاشنه بلند و یا کاملاً صاف خودداری کنید.
-در خارج از منزل بدون کفش راه نروید، زیرا باعث ایجاد زخم، عفونت و یا ترک در پاشنه پا میشود.
-در صورت وجود ترک در پاشنه پا، پاها را چند دقیقه در آب ولرم بخیسانید و چرب کنید.
-در صورت دیدن لکههای سفید رنگ، یا خارش بین انگشتهای پا و یا ضخیم و خشن شدن ناخنها سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
بهداشت محیط:
-در حفظ پاکیزگی و نظافت محیط خانه و مدرسه بکوشید.
-از ریختن زباله در محیط مدرسه، معابر و خیابانها خودداری نمایید.
-زبالهها را در سطل آشغال مناسب بریزید.
-در حفظ نظافت و پاکیزگی سرویسهای بهداشتی مدرسه و .... کوشا باشید و شلنگ آب توالت را بر روی زمین نیاندازید.
-حتماً بعد از رفتن به توالت دستها را با آب و صابون، تمیز بشویید.
-با رعایت اصول بهداشت محیطی مثل دور ریختن باقیمانده مواد غذایی و بستن درب سطل زباله و ... از ورود حشرات و جوندگان به محیط اطراف خود جلوگیری کنید.
بهداشت پوست:
-استحمام روزانه و شستشوی مرتب پوست بدن بخصوص شستن صورت با آب گرم و صابون.
-تمیز کردن نواحی دارای موهای زائد.
-محافظت پوست از باد، گرد و خاک و آفتاب
-استفاده شخصی از وسایل استحمام، حوله صورت، تیغ و ماشین ریش تراشی.
-تعویض، شستن و اتوکشی روزانه لباس زیر.
-دست نزدن به جوشهای غرور جوانی صورت.
-مصرف مایعات فراوان، سبزیها و میوهها جهت پیشگیری از بروز و یا تشدید جوشها.
-ورزش کردن، تفریح در هوای پاک و آزاد، استراحت کردن به اندازه کافی.
-پرهیز از سیگار کشیدن جهت سلامت پوست، حفظ زیبایی و درخشندگی پوست صورت.
-کاهش عصبانیت، نگرانیها و فشارهای روانی که در سلامت پوست صورت موثر بوده و از بروز جوشها هم جلوگیری میشود.
-آبله مرغان، زرد زخم، گال و سیا زخم باعث ایجاد نقطههایی در روی پوست بدن میشوند، با دیدن این علائم و یا لکههای سفیدرنگ و زخمهای چرکی سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
بهداشت مو:
پوست سر که مو بر روی آن میروید قسمتیاز پوست بدن است که باید مرتب شستوشو وتمیزنگهداشتهشود.
-موها را مرتباً شانه و یا برس بکشید.
-آلودگی سر به شپش و رشک خطر ویژهای دارد زیرا این انگلها باعث خارش و یا عفونت پوست میشوند و میتوانند بیماریهای دیگر را منتقل کنند، در صورت مشاهده جهت درمان سریعاً به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید.
-هرگز از شانه، کلاه، مقنعه و روسری دیگران استفاده نکنید.
-استحمام روزانه و حداقل دوبار در هفته لازم است.
-درصورت مشاهده جوشهایچرکی، پوستهپوستهشدن، لکههای سفید رنگ و یا هرگونه ضایعه غیرطبیعی در روی پوست سر فوراًبه پزشک مراجعهنمایید.
بهداشت چشم:
-دستهای آلوده و کثیف را به چشم نمالید.
-استفاده از حوله مشترک و کثیف، لباس کثیف و یا آب ناسالم باعث ایجاد عفونت مزمن چشم یا تراخم میشود.
-رسیدن هرگونه ضربهای به چشم خطرناک است.
-اگر ذرات شن و یا اجسام خارجی وارد چشم گردند چشم را سریعاً با آب سرد و تمیز بشویید و با گوشه یک دستمال تمیز و کتانی و مرطوب ذرات را از چشم خارج نمایید و اگر نمیتوانید چشم را بپوشانید و سریع به پزشک مراجعه نمایید.
-هنگام مطالعه باید فاصله کاغذ از چشم حداقل 30 سانتیمتر باشد.
-هنگام تماشای تلویزیون فاصله شما از تلویزیون حداقل 3 متر باشد.
-همیشه چشمهای خود را از نظر بینایی کنترل نمایید گاهاً در سر کلاس به نوبت با دست یک چشم خود را آرام بپوشانید و نوشتههای روی تخته سیاه را در فواصل مختلف بخوانید.
در صورت وجود هریک از علایم زیر به پزشک مراجعه کنید: کاهش بینایی، قرمزی و درد چشم، تاری دید و لکهبینی، انحراف و لوچی چشم، سردرد، آبریزش و التهاب عادی چشم، سوزش و چسبیدن پلکها پس از بیدار شدن از خواب.
بهداشت گوش:
-پس از هربار حمام کردن گوشهای خود را با حوله تمیز خشک کنید.
-وسایل نوک تیز را در داخل گوش فرونکنید و برای پاک کردن داخل گوش از آنها استفاده نکنید.
-در هنگام شنا کردن یا زیر آب رفتن از محافظ پلاستیکی گوش استفاده کنید.
-صداهای بلند باعث ایجاد بیماریهای گوش و ناراحتیهای عصبی میشوند در محلهای پر سر و صدا از محافظ گوش استفاده کنید.
در صورت وجود هریک از علایم زیر به پزشک مراجعه نمایید:
-گوش درد
-خارش داخل گوش
-کاهش شنوایی
-سرگیجه
-خارج شدن مایع و یا عفونت از گوش
-وجود جوشهای چرکی در گوش
بهداشت دست:
آلودگی دستها یکی از عوامل انتقال بیماریهاست
بنابراین همیشه:
-قبل از غذا.
-بعد از توالت.
-بعد از تماس با حیوانات.
-بعد از تماس با بیماران.
-حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
-زیر ناخنها محل مناسبی برای رشد میکروبها و انگلهاست جویدن ناخنها یعنی خوردن انواع میکروبها و انگلها بنابراین: هرگز ناخن های خود را با دندان نگیرید.
بهداشت مواد غذایی:
آب و غذای آلوده عامل بیماریهای رودهای واگیردار از جمله اسهال میباشند، با رعایت اصول بهداشت مواد غذایی بسیاری از این بیماریها قابل پیشگیری هستند این اصول عبارتند از:
1- همیشه قبل از صرف هرگونه خوراکی دستهایتان رابا آب و صابون بشویید.
2- برای آشامیدن آب از لیوان اختصاصی استفاده نمایید و از نوشیدن آب با دست و یا از شیرآب خودداری کنید.
3- به منظور پیشگیری از آلودگی مواد غذایی با گرد و غبار و حشرات، مواد غذایی حتیالمقدور در ظروف سربسته و یخچال نگهداری شوند.
4- هرگز از میوه نشسته استفاده نکنید.
5- مواد غذایی را از دستفروشان دوره گرد نخرید، از مواد غذایی بسته بندی شده با مشخصات وزارت بهداشت از جمله تاریخ تولید و انقضاء، پروانه ساخت و ... استفاده نمایید.
6- بهتر است که از ساندویچهای خانگی مثل نان و تخم مرغ و گوجه، نان و پنیر و سبزی یا نان و پنیر و گردو بعنوان میان وعده استفاده کنید و از آوردن ساندویچ سالاد الویه و هرگونه مواد غذایی فاسدشدنی به مدرسه خصوصاً در فصل گرما خودداری نمایید.
بهداشت دهان و دندان:
-برای استحکام دندانها روزانه از شیر و لبنیات استفاده کنید و نوشابههای گازدار نخورید.
-بعد از خوردن شیرینی جات، بیسکویت و شکلات و شیرینیهای چسبنده بلافاصله دندانهایتان را مسواک بزنید، در صورتیکه مسواک یا خمیردندان در دسترس نبود دهان خود راحتی با آب خالی بشویید.
-چیزهای سفت را هرگز با دندانهایتان نشکنید.
-هر فردی باید مسواک جداگانه داشته باشد.
-با حرکات دورانی تمام سطوح دندانها را مسواک بزنید.
-بعد از مسواک کردن دندانها، روی زبان خود را هم مسواک بکشید.
پیامهای بهداشتی در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا
-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ سبزیجات و سالاد ها را فقط در رستورانها و اغذیه فروشیهایی که به رعایت کامل موارد بهداشتی آنها اطمینان دارید مصرف کنید
-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ هموطنان عزیز در صورت مشاهده تخلف بهداشتی در اماکن عرضه مواد غذایی، مراتب را به سامانه اطلاعات بهداشت محیط با شماره تلفن 09678 اطلاع دهند.
-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ اگر از سلامت آب آشامیدنی اطلاع ندارید، حتماً آن را جوشانده و سپس استفاده نمایید.
-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ در هنگام مسافرت و تفریج آب آشامیدنی سالم به همراه داشته باشید.
-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ حتماً میوهجات و سبزیجات را در 4 مرحله سالمسازی نمایید.
پیامهای بهداشتی در زمینه استفاده از نمک یددار
-نمک یددار برای پیشگیری از ابتلا به گواتر میباشد. چنانچه فردی مبتلا به گواتر باشد برای درمان دارویی حتماً باید به پزشک مراجعه نماید.
-تمام افراد خانواده، اعم از کودک و بزرگسال باید نمک یددار تصفیه شده مصرف کنند.
-مناسبترین و کمخرجترین روش پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید استفاده از نمک یددار تصفیه شده است.
-سقط جنین، زایمان زودرس، تولد نوزاد مرده، اختلال رشد مغزی جنین، تولد نوزاد با عقبماندگی ذهنی، جسمی، کری و لالی از پیامدهای ناشی از کمبود ید در دوران بارداری است.
-کاهش بهرهوری و عقبماندگی ذهنی، تاخیر و یا توقف رشد، ناتوانی جسمی، کم کاری تیروئید، اختلالات عضلانی و تکلمی و شنوایی، تأخیر رشد در اندام حرکتی از پیامدهای کمبود ید در دوران کودکی است.
-کم کاری تیروئید، گواتر، کاهش رشد جسمی، اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی از پیامدهای کمبود ید در نوجوانان و دانشآموزان است.
-ماهی به خصوص ماهی آب شور، شیر و فرآوردههای آن، تخم مرغ، دانههای غلات، حبوبات و میوهها به شرط آن که در خاک حاوی ید پرورش یافته باشند از منابع غذایی حاوی ید میباشند.
-نمک بایستی کم مصرف شود اما توصیه میشود که همان مقدار کم از نمک یددار تصفیه شده باشد.
-توصیه میشود در هنگام پخت غذا از نمک یددار تصفیه شده استفاده کنید.
-نمکهای یددار تصفیه شده بدلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتری حفظ مینمایند.
-نمک یددار تصفیه شده را نباید به مدت طولانی در معرض نور مستقیم خورشید و یا رطوبت قرار داد چون ید آن از دست میرود.
-بهتر است نمک یددار تصفیه شده را در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشهای رنگی با سرپوش محکم نگهداری نمود.
-بر روی بسته بندیهای نمک یددار به تاریخ تولید و انقضای نمک و درج شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت توجه نمایید.
-همیشه سعی کنید نمک را به اندازه مصرف خریداری کرده و از ذخیره نمودن نمک یددار تصفیه شده به مدت طولانی (بیش از یکسال) که موجب کم شدن میزان ید آن میشود خودداری کنید.
-معمولاً در افرادی که گواتر دارند، مصرف نمک یددار از بزرگتر شدن اندازه گواتر ممانعت بعمل میآورد اما سبب کاهش اندازه گواترهای قابل رویت نمیشود و در مواردی هم اندازه گواترهای کوچک را کاهش میدهد.
-با مصرف متعادل نمک یددار میزان ید مورد نیاز بدن به راحتی تامین میشود.
-افرادی که مصرف نمک توسط پزشک برایشان ممنوع شده است، از نمک یددار تصفیه شده نیز نباید استفاده کنند.
-مصرف زیاد نمک یددار هم میتواند موجب افزایش فشارخون شود.
-استفاده از نمکهای صادراتی صنعتی (که بعضاً در بسته بندیهای کوچک هم دیده میشوند) برای مصارف خوراکی ممنوع است.
-همیشه از نمک یددار تصفیه شده استفاده کنید. نمکهای صادراتی صنعتی و سنگ نمک فاقد ید است و برای مصارف خوراکی حتی خیساندن برنج توصیه نمیشوند.
-سنگ نمک علاوه بر اینکه فاقد ید است، بدلیل انواع ناخالصیها و آلودگیها برای مصارف خوراکی نبایدمصرف شود.
پیامهای بهداشتی در زمینه تغذیه با شیر مادر
-هفته جهانی ترویج تغذیه با شیرمادر اول تا هفتم آگوست برابر با 10 تا 16 مرداد ماه برگزار میشود.
-شعار امسال هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر «فقط ده اقدام در مسیر دوستدار کودکی»
-ده اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر، مسیری را برای حمایت از زنان فراهم کرده است تا آنان را به تحقق نیت خود برای شیردهی قادر سازد.
-تغذیه انحصاری نوزاران با شیرمادر تا شش ماهگی باعث کاهش احتمال شیرخوار به عفونتهای نوزادی میشود.
-نوزادانی که با شیرمادر تغذیه میشوند، نسبت به دیگر نوزادان از وضعیت مطلوبتری برخوردارند.
-به دلیل وجود ترکیبات ایمنی بخش در شیرمادر، احتمال ابتلای کودک به آسم و آلرژی و عفونتهای نوزادان را کاهش میدهد.
-شیرخوارانی که از شیر مادر استفاده میکنند کمتر دچار مشکلات دندانی ناشی از پستانک و تغذیه مصنوعی میشوند.
-شیرمادر از لحظه تولد تا پایان ماه ششم زندگی، نیازهای غذایی شیرخوار را که برای رشد طبیعی او لازم است، تامین میکند.
-آغوز یا شیر روزهای اول، بسیار مغذی و حاوی مواد مفید و ارزندهای است که به منزله اولین اقدام ایمنسازی برای حفاظت کودک بر ضد بیماریهای عفونی است.
-احتمال بروز دل دردهای قولنجی، استفراغ و حساسیت نسبت به پروتئین از نوزادانی که با شیرمادر تغذیه میشوند کمتر است.
-به علت وجود آب کافی در شیرمادر، تشنگی شیرخوار برطرف میشود.
-شیرمادر، پاکیزه، دارای درجه حرارت مناسب و عاری از آلودگی میکربی است.
-شیرمادر ارزان و همیشه قابل دسترس است.
-رابطه عاطفی مادر و نوزاد در طی زمان شیردهی باعث افزایش قابلیتهای ذهنی شیرخوار میشود.
-بهره هوشی شیرخوارانی که انحصاراً با شیرمادر تغذیه میشوند بالاتر از شیرخواران تغذیه شده با شیر مصنوعی است.
-شیرمادر باعث تعامل سیستم گوارشی و ایمنی نوزاد میشود.
-شیردهی به کاهش سریع وزن مادر به ویژه در سال اول کمک میکند.
-به دلیل آزاد شدن هورمون اکسیتوسین در بدن مادر در هنگام شیردهی، مادر احساس راحتی و آرامش بیشتری به دست میآورد.