دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه / آموزش و فرهنگ سازی سلامت

موضوعات آموزشی مختلف از پایگاههای خبری - اطلاع رسانی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی


54321

پیام های بهداشتی

پیامهای عمومی  : 

-مصرف روزانه 2-3 قاشق مرباخوری از روغنهای گیاهی مانند روغن کنجد، زیتون، آفتابگردان و یا ذرت در کاهش چربی مضر در خون مفید می‌باشد.

-کسب مهارت نه گفتن در مقابل مواد افیونی و دخانیات مهمترین راه پیشگیری از اعتیاد است

-در هفته حداقل 2 وعده خوراک ماهی مصرف کنید.

-مصرف غذاهای دودی و شور زمینه‌ساز بیماریهای سرطانی و قلبی و عروقی است.

-30 تا 50 درصد از سرطانها با تغییرات شیوه زندگی سالم قابل پیشگیری است.

-در مادرانی که در دوران بارداری سیگار می‌کشند احتمال مرده‌زایی و تولد نوزاد نارس بیشتر است.

-اعتماد به نفس پایین، روحیه سرکش، کاهش ارتباط با اطرافیان، نداشتن اطلاعات کافی و درست از دلایل گرایش به سیگار در نوجوانان و جوانان است.

-پدر و مادر عزیز: اگر به سوالات فرزندتان درباره مواد مخدر پاسخ ندهید، آنها پاسخ غلط را از دوستانشان خواهند آموخت

-دانش‌آموزان عزیز: نه گفتن همیشه به معنای سرکشی نیست به تعارف مواد باید همیشه با قدرت نه گفت

-نوجوان عزیز: اشتباه نکن، چهره تعارف کننده مواد مخدر زشت، کثیف و خلاف نیست

-50% از مرگهای زود هنگام براثر بیماریهای مرتبط با سیگار می‌باشد.

-استفاده از فیلتر سیگار و آب به عنوان یک فیلتر تصفیه دود در کشیدن قلیان، یک باور غلط است.

-آموزش رفتارهای بهداشتی در کودکی باعث تثبیت این رفتارها در بزرگسالی خواهد شد.

-در ایران سالانه 70 هزار نفر جان خود را به خاطر عوارض مصرف دخانیات از دست می‌دهند.

-استعمال دخانیات یکی از علل ناباروری در زنان و مردان است.

-دخانیات تنها محصول قانونی است که به افراد مجاور با آن آسیب می‌رساند

-کم تحرکی سالانه باعث وقوع بیش از دو میلیون مرگ در جهان می‌شود

-فعالیت بدنی ناکافی همراه با مصرف دخانیات عامل بیش از 80% بیماریهای قلبی و عروقی است.

-ورزش منظم اضطراب بیماران را تا 20% کاهش می‌دهد.

-هنگام ورزش کردن لباس سبک و جاذب عرق پوشیده شود.

-قبل از شروع فعالیت بدنی شدید، باید فعالیتهای سبکتر مانند راه رفتن، در جا زدن و بازیهای ساده را انجام داد.

-کفش مناسب جهت ورزش باید از نظر اندازه مناسب، انعطاف‌پذیر، حداکثر ارتفاع پاشنه 3 سانتیمتر و محکم باشد.

-ساده‌ترین ورزش برای سالمندان پیاده‌روی است.

-برای تقویت عضلات پاها، پشت و بازوها ورزشهای ایستاده مناسب‌تر است

-شنا، پیاده روی، دویدن، دوچرخه سواری و کوهنوردی مناسب‌ترین ورزش برای سلامت قلب می‌باشد

-دویدن منظم علاوه بر کاهش وزن تاثیرات مطلوبی بر روی حافظه دارد

-قبل از انجام ورزش از مواد نشاسته‌ای و پس از ورزش مواد پروتئینی مصرف شود.

-استفاده از تلفن همراه در هنگام رانندگی احتمال تصادف را 4 برابر می‌کند

-مصرف غذاهای دریایی از جمله ماهی در پیشگیری از سرطان موثر است

-تا زمانی که گرسنه نشده‌اید غذا نخورید و قبل از سیری کامل دست از غذا بکشید

-برای کاهش وزن هیچگاه یکی از وعده‌های غذایی اصلی را حذف نکنید

-فاصله میان وعده‌های غذایی با غذای اصلی در کودکان حداقل 2 ساعت می‌باشد

-برای پاک کردن بین دندانها فقط از نخ دندان استفاده کنید حتماً حداقل روزی یکبار بخصوص شبها قبل از خواب بین دندانها را نخ بکشید.

-برای اطمینان از داشتن دندانهای سالم حداقل هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه نمایید.

پیام‌های بهداشتی اچ آی وی/ ایدز

-در کنارهم، در مقابله باایدز = گامی دیگر، استوارتر، موثرتر

-کاهش آسیب اجتماعی راهی برای کاهش تهدید ایدرز

-اعتیاد و روابط جنسی محافظت نشده، زمینه ساز خطر ابتلا به اچ آی وی/ ایدرز

-با تقویت عزت نفس و مهارت‌های زندگی در جوانان آنها را در برابر ایدز مصون سازیم.

-تزریق مشترک مواد مخدر شایعترین راه انتقال اچ آی وی / ایدز در ایران است

-با آگاه سازی جوانان از آسیب‌های ناشی از مصرف مواد روان‌گردان و الکل از گسترش اچ آی وی/ ایدز جلوگیری کنیم.

-تماس جنسی نامطمئن شایعترین راه انتقال اچ آی وی (ایدز) در جهان است

-بیماری ایدز واکسن و درمان قطعی ندارد اما پیشگیری از آن آسان است.

-ویروس ایدز با دست دادن، روبوسی، خوردن و آشامیدن و ارتباطات عمومی روزانه منتقل نمی‌شود بیماران را طرد نکنیم.

-استفاده از سرنگ مشترک در مصرف‌کنندگان تزریقی مواد مهمترین راه انتقال اچ آی وی در ایران است

-ابتلا به اچ آی وی از ظاهر فرد مشخص نمی‌شود.

-آموزش جوانان در زمینه شناخت رفتارهای پرخطر، مؤثرترین روش حفاظت آنها در برابر اچ آی وی و ایدز است

-اچ آی وی از راه ارتباطات عمومی منتقل نمی‌شود

-با آموزش، اطلاع رسانی، حمایت، مراقبت و درمان برای پیشگیری از ایدز اقدام کنیم

-آنچه ما را در معرضابتلا به ایدز قرار می‌دهد رفتار ماست نه زندگی در کنار افراد مبتلا

-با آموزش راه‌های پیشگیری از ایدز به دوستان خود گامی در جهت کنترل این بیماری برداریم

 

پیام‌های بهداشتی در زمینه بهداشت روان

-اهمیت سلامت روان خود را دریابید. برای اندیشیدن و پرداختن به سلامت روان خود، هیچوقت دیر نیست.

-استعدادهای کودکان را بشناسید و آنها را برای پرورش این استعدادها یاری کنید

-به کودکان احترام بگذارید، در امور زندگی از آنها نظر بخواهید، در تصمیم‌گیری‌ها آنها را مشارکت دهید و هرگز آنها و توانایی‌هایشان را دست کم نگیرید.

-با خشم و عصبانیت هیچ کاری از پیش نمی‌رود بلکه با این روش شما از اهداف مورد نظر دورتر می‌شوید. قاطعیت را جایگزین خشم کنید

-برای گذشته غمگین و برای آینده نگران نباشید، در زمان حال زندگی کنید.

-اگر نمی‌توانید چیزی را تغییر دهید، با آرامش آن را بپذیرید

-اهداف دست‌یافتنی را که با توانایی‌هایتان متناسب باشد برای خود انتخاب کنید. اهداف خیلی بزرگ، دور از دسترس و غیرممکن، شما را به ورطه نا امیدی می‌کشاند

-از شکست و اشتباه نهراسید، زندگی سراسر تجربه است. سعی کنید از اشتباهات خود هرچه بیشتر بیاموزید اما آنها را دوباره تکرار نکنید

-کرامت انسانی به ثروت و زیبایی و مقام نیست. عزت نفس خود را در گرو دارا بودن هیچیک از این خصوصیات قرار ندهید. والاترین عزت و شایستگی انسان رسیدن به مراحل بالای رشد، کمال و تعالی انسانی است

-مشکلات روانی خود و اعضای خانواده‌تان راجدی بگیرید و برای درمان آنها اقدام کنید

-اهمیت مشکلات روانی کمتر از بیماری‌های جسمی نیست. برای مداوای معضلات روحی روانی خود از مراجعه به پزشک غافل نشوید

-در زمان شکست خود را نالایق و بی‌ارزش ندانید و خود را سرزنش نکنید. گناه عدم موفقیت خود را به گردن دیگران نیندازید بلکه مسئولیت آن را بپذیرید. هر شکستی پیش درآمد موفقیت‌های بعدی است. با هر بار شکست یک قدم به موفقیت نزدیکتر می‌شوید

-افسردگی یک بیماری روانپزشکی است که با درمان بهبود می‌یابد

-افسردگی یک بیماری است. بیماری افسردگی قابل درمان است

-به خاطر داشته باشید که افسردگی تنبلی نیست، افسردگی یک بیماری است که قابل درمان است.

-افسردگی با مصرف داروی مناسب، مشاوره و روان درمانی قال کنترل است

-عصبانیت و پرخاشگری با مشاوره و نیز مصرف داروی مناسب قابل کنترل است

-افسردگی یک بیماری است، خود و یا دیگران را به خاطر افسردگی سرزنش نکنید و در پی درمان باشید

-با درمان به موقع می‌توان افسردگی و خشونت را کنترل نمود

-بیماری افسردگی را بشناسیم: نا امیدی، احساس تنهایی، احساس بی‌ارزشی و خستگی می‌تواند از علایم بیماری افسردگی باشد

-بیماری افسردگی می‌تواند با علائم جسمی از قبیل سر درد، دردهای عضلانی و استخوانی، درد قفسه سینه و طپش قلب بروز نماید

-داروهای روانپزشکی که با نظر متخصص مربوطه تجویز می‌شود باعث اعتیاد نمی‌گردد

-شأن انسان‌ها به ارزش‌های معنوی و اخلاقی‌شان است، بیماری روانپزشکی برا ارزش‌های انسانی تاثیر سوئی ندارد

-یکی از توصیه‌های بزرگان دین اسلام عیادت از بیماران است، از نزدیکان و خویشان بستری در بخش‌های روانپزشکی عیادت کنید

-ترس از شناخته شدن فرد به عنوان «بیمار روانی» مانع مراجع به موقع فرد به پزشک شده و منجر به مزمن شدن بیماری، تاخیر در بهبود و عوارض جبران ناپذیر می‌شود.

-برچسب «بیمار روانی» باعث ایجاد تبعیض، پیشداروی غیر موجه از سوی دیگران و نهایتاً انزوا و محرومیت از حقوق اجتماعی می‌شود.

-با بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی و خانواده آنان مانند سایر بیماران همدلی کنیم

-بیماران روانپزشکی در جمع خانواده از حمایت‌های عاطفی بیشتری برخوردار هستند

-حمایت‌های خانوادگی و اجتماعی بیشتر باعث بهبود سریعتر بیماری روانپزشکی شده و عوارض ناشی از آن کاهش می‌یابد

-بستری بیماران روانپزشکی در بیمارستان‌های عمومی در مقایسه با بیمارستان‌های صرفاً روانپزشکی بازگشت به وضعیت نرمال و حضور فعال در جامعه را تسهیل می‌کند

 

پیام‌های بهداشتی در زمینه بیماری‌های قابل انتقال حیوان و انسان

-دست در دست هم برای مهار بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان

-مهارت بروسلوز (تب مالت)، نیازمند حمایت و تلاش همگانی

-خطرابتلاء به تب مالت (بروسلوز) با مصرف پنیر تازه، سرشیر و خامه محلی غیر پاستوریزه افزایش می یابد.

-خطر ابتلاء به تب مالت (بروسلوز) بدنبال تماس با ترشحات، جفت و جنین سقط شده دام‌ها وجود دارد.

-خطر ابتلاء به تب مالت (بروسلوز) بدنبال مصرف بستنی‌های غیر پاستوریزه افزایش می‌یابد.

-مهار بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان از جمله تب مالت با مشارکت همگانی امکان‌پذیر است.

-خطر ابتلا به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان از جمله تب مالت (بروسلوز) با استفاده از وسایل حفاظتی در هنگام ذبح دام کاهش می‌یابد.

-با مصرف گوشت و جگر بازرسی شده (دارای مهر دامپزشکی) خطر ابتلا به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان کاهش می‌یابد.

-دام مورد نیاز خود راجهت نگهداری یا کشتار از مراکز مورد تائید سازمان دامپزشکی تهیه نمایید.

-جهت پیشگیری از ابتلاء به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان، به مدت 24 ساعت گوشت را در یخچال نگهداری نمایید.

-با استفاده از فرآورده‌‌های لبنی پاستوریزه از ابتلاء به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان بخصوص بیماری ناتوان کننده تب مالت پیشگیری نمایید.

-از مصرف شیر، خامه، کره، پنیر و بستنی غیرپاستوریزه جداً بپرهیزید.

-جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان مثل سیاه زخم، از تماس مستقیم با دام‌ها بدون وسایل حفاظتی (لباس مخصوص، چکمه، دستکش، ماسک و ...) جداً خودداری نمایید.

-لبنیات غیر پاستوریزه موجب ابتلاء به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان بخصوص تب مالت می‌گردد.

-جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان در هنگام خرد کردن گوشت از دستکش استفاده نمایید.

-براساس گزارشات سازمان بهداشت جهانی، از میان 1709 عامل بیماریزا، 832 عامل (49 درصد) از حیوانات به انسان منتقل می‌شوند.

-جهت پیشگیری از ابتلاء به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان از شنا کردن یا راه رفتن در برکه‌ها یا نهرهای آلوده جداً خودداری نمایید.

-جهت جلوگیری از ابتلاء به بیماری کشنده هاری و بسیاری از بیماری‌های دیگر به کودکان خود آموزش دهید جداً از نزدیک شدن یاتحریک کردن سگ‌ها و گربه‌ها بپرهیزند.

-جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری کشنده هاری بلافاصله پس از گاز گرفتگی یا خراش توسط حیوانات محل جراحت را باصابون و آب فراوان شسته و برای انجام اقدامات ضروری به مرکز بهداشت مراجعه نمایید.

-آیا می‌دانید ابتلا به بیماری هاری سبب مرگ حتمی می‌گردد.

-هاری از اکثر پستانداران به انسان قابل سرایت است. لذا بلافاصله پس از گازگرفتگی یا خراشی توسط آنها اقدامات درمان پیشگیری ضروری است.

-در صورت نگهداری حیوانات خانگی، مشاوره با دامپزشکان مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان می‌باشد.

-راه مبارزه با بیماری آزاردهنده سالک، جمع‌آوری صحیح زباله، مبارزه با موش‌ها و استفاده از توری و پشه‌بند بهداشتی می‌باشند.

-از ریختن زباله‌ها در معابر وجوی‌ها خودداری کنید چون موجب کانونی برای تکثیر حیوانات موذی و گسترش بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان می‌گردد.

-ذبح غیرمجاز و غیربهداشتی موجب انتشار بیماری‌های خطرناکی مانند تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو، سیاه زخم، کیست هیداتیک و ... می‌‌گردد.

-اعضاء آلوده به کیست در دامها شامل جگر، جگر سفید و .. را سوزانده یادفتن کنید و از خوراندن به سگ‌ها جداًخودداری نمایید.

-جمع‌آوری و دفع صحیح و بهداشتی زباله و کودهای حیوانی یکی از موثرترین راه‌های پیشگیری از ا بتلاء به بسیاری از بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان می‌گردد.

-با نصب تورهای ریزبافت در جلوی درب‌های ورودی و پنجره‌ها و استفاده از پشه‌بندهای بهداشتی از ابتلاء به سالک و کالاآزار در امان بمانیم.

-براساس گزارشات سازمانجهانی بهداشت، از میان 1709 عامل بیماریزا، 832 عامل (49 درصد) از حیوانات به انسان منتقل می‌شوند.

-عوامل ایجادکننده این بیماری‌ها بسیار متنوع می‌باشند (باکتری، ویروس، قارچ، پریون و ..)

-بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان در ایران وجود دارند.

-به دلیل استفاده‌های مکرر از فرآورده‌های دامی در طی روز، احتمال ابتلاء به بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان بسیار بالا است.

-علیرغم تلاش بسیاری از سازمان‌های مختلف در جهت کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان، این بیماری‌ها هنوز موجب مرگ و میر و ناتوانی بسیاری از افراد می‌گردند.

-از میان 156 بیماری نوپدید شناخته شده در انسان، 114 مورد آن (73 درصد) از حیواناتبه انسان منتقل می‌شوند.

-برخی از این بیماری‌ها (هاری، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، طاعون و ...) بدلیل بروز همه‌گیری و احتمال مرگ و میر در انسان، موجب رعب و وحشت جامعه می‌گردند.

-این بیماری‌ها موجب تظاهرات بالینی متنوعی شامل علائم خونریزی دهنده، تظاهرات ریوی، درگیری سیستم اعصاب مرکزی، بیماری‌های مزمن وحتی مرگ می‌گردند.

-برای تعدادی از بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان واکسن و درمان موثری وجود ندارد.

-گروهی از این بیماری‌ها (سیاه زخم، تب دره ریفت و ...) موجب ضرر و زیان قابل توجه اقتصادی به دلیل تلفات دامی می‌گردند برخی از بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان بدلیل خطر گسترش آن به سایر کشورها، در تجارت بین‌المللی اثر سوء دارند.

-ناکافی بودن آگاهی و همکاری بخش خصوصی (مطب‌ها، آزمایشگاه‌ها و بیمارستان‌های خصوصی و ...) موجب ضعف مهار این بیماری‌ها می‌گردند.

-کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان مستلزم همکاری وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مختلف می‌باشد.

 

پیام های بیماری سل

-بیماری سل یک بیماری کاملا قابل درمان می باشد.

-انتقال بیماری سل از راه تنفسی می باشد و مهمترین منبع عفونت، بیماری مبتلا به سل ریوی است که سرفه میکند و معمولا دارای آزمایش خلط مثبت است.

-علایم بیماری سل ریوی عبارتند از: سرفه پایدار به مدت دو هفته یا بیشتر که می تواند با دفع خلط، عرق شبانه، کاهش وزن، تب خفیف ، بی اشتهایی، خستگی و ضعف عمومی همراه باشد.

-درمان بیماری سل، شش ماه طول می کشد و در صورت مصرف دقیق و منظم دارو، بهبودی کامل را در پی خواهد داشت.

-در اکثر موارد سل، خطر انتقال بیماری به سایرین بعد از دو هفته ازشروع مصرف دارو از بین میرود.

-تکمیل دوره درمان و بهبودی کامل بیمار، باعث حذف منبع عفونت سل از جامعه خواهد شد و مهمترین اقدام در جهت پیشگیری از گسترش بیماری به شمار می رود.

-خدماتتشخیصی و درمان بیماری سل در مراکز بهداشتی درمانی کشور کاملا رایگان می باشد.

-خطرات مصرف نامنظم و ناکامل داروهای ضد سل عبارتند از: بازگشت مجدد بیماری بعد از یک دوره بهبود نسبی، عدم بهبود بیماری، مقاوم شدن میکروب سل نسبت به داروهای موجود، تداوم انتقال بیماری به دیگران، پیشرفت بیماری و حتی مرگ

-بیماران مبتلا به بیماری قند، مصرف کنندگان داروهای کورتونی و یا داروهای ضد سرطان، مبتلایان به سوءتغذیه، نارسایی مزمن کلیه یا عفونت اچ آی وی، در معرض خطر بیشتر برای ابتلا به این بیماری قرار دارند.

-هر فرد مبتلا به سل ریوی در صورت عدم درمان می تواند سالانه 10-15 نفر را به میکروب این بیماری آلوده کند.

 

چگونه میتوان از ابتلا به سل پیشگیری کرد؟

تشخیص به موقع و درمان کامل بیماران (که موثرترین روش پیشگیری از ابتلای اطرافیان به سل محسوب می شود)

بررسی افراد خانواده و کسانی که با بیمار تماس نزدیک داشته اند (به ویژه کودکان زیر 6 سال) از نظر ابتلا به سل

تزریق واکسن ب ث ژ به کلیه ی نوزادان در بدو تولد جهت جلوگیری از ایجاد اشکال شدید و کشنده ی بیماری سل در سنین کودکی

داشتن رفتارهای سالم و بهداشتی نظیر تغذیه مناسب، پوشاندن دهان و بینی با دستمال در هنگام سرفه و عطسه، خودداری از ریختن آب دهان و خلط روی زمین و خودداری از مصرف سیگار

درمان پیشگیرانه ی دارویی برای افراد در معرض خطر بیشتر برای ابتلا به سل (مانند کودکان زیر 6 سال در تماس با بیمار مبتلا به سل ریوی مسری و افراد مبتلا به ویروس ایدز)

سعی در افزایش اطلاعات بهداشتی جامعه (که یکی از راههای آن انتقال اطلاعات کسب شده توسط شما به جامعه می باشد)

 

پیام های بهداشتی آسم

 

-آسم شایعترین بیماری مزمن دوران کودکی است.

-خطر بحران آلودگی هوا در کودکان و سالمندان بیشتر است.

-اگر نگران بیماری آسم خود و فرزند دلبندتان هستید، سیگار را برای همیشه خاموش کنید.

-یکی از علل مهم افزایش شیوع و شدت آسم و آلرژی درمان دیرهنگام و ناقص این بیماری است.

-شما می‌توانید آسم خود را کنترل کنید.

-عوارض جانبی اسپری‌های استنشاقی در بیماری آسم بسیار کم می‌باشد.

-آسم نباید باعث خجالت و یا محدودیت شود. بسیاری ورزشکاران المپیک، رهبران مشهور دنیا و سایر مردم عالی زندگی موفقی با آسم داشته‌اند.

-تغذیه با شیرمادر مانع ابتلا به بسیاری از موارد آسم و آلرژی می‌شود

-اصول درمان آسم و آلرژی عبارتند از: آموزش صحیح و مستمر بیمار و خانواده، پرهیز از مواد حساسیت‌زا و درمان مناسب و به موقع

 

پیام‌های آموزشی درخصوص آنفلوانزای خوکی

اطلاعات عمومی درخصوص بیماری

-این ویروس نخستین مرتبه از خوک به انسان منتقل شده است اما هم اکنون راه انتقال آن از انسان – به – انسان است.

-بیماری آنفلوانزای خوکی که جهان با آن مواجه شده، یک بیماری نوظهور محسوب می‌شود.

-هر مورد آنفلوانزا را نباید معادل آنفلوانزای خوکی تلقی نمود.

-خوشبختانه علائم بیماری آنفلوانزا تعیین شده است بنابراین کلیه کشورها می‌توانند به آسانی افزایش غیرمعمول موارد این بیماری را شناسایی کنند.

-درمان در صورتی مؤثر خواهد بود که تا 48 ساعت بعد از پیدایش علائم آغاز شود.

-پشه یا مگس نقشی در انتقال بیماری آنفلوانزای خوکی ندارند.

-در حال حاضر واکسن مؤثری بر علیه آنفلوانزای خوکی وجود ندارد.

 

اقداماتی که می‌توانید بمنظور محافظت خود و دیگران در برابر بیماری انجام دهید.

-حتی‌المقدور از اماکن شلوغ دوری نمایید.

-در هنگام سرفه و عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی بپوشانید.

-دستمال‌ها را پس از استفاده درون سطل زباله بیاندازید و آنها را بر روی سطوح یا زمین رها نکنید.

-دستهای خود را بطور مکرر با آب و صابون بشوئید و خصوصاً این کار را بلافاصله پس از عطسه و سرفه (و پوشاندن دهان و بینی با دست) انجام دهید.

-حتی‌المقدور از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید.

-تا زمانی که دستهای خود را نشسته‌اید از لمس کردن چشم، دهان و بینی با دستهای خود جداً پرهیز نمایید.

-در صورتی که ابتلاء شما به آنفلوانزا به تأیید پزشک معالج رسیده است، حتی‌الامکان در منزل بمانید و در منزل نیز از تماس نزدیک با افراد منزل خودداری کنید تا آنها از ابتلاء به بیماری مصون بمانند.

-در صورتی که علائم آنفلوانزا خصوصاً پس از وقوع یکی از دو رویداد زیر بروز کند بلافاصله به پزشک یا مرکز بهداشتی درمانی منطقه خود مراجعه کنید:

oپس از مسافرت به کشورها یا مناطق دارای موارد بیماری آنفلوانزای خوکی

oتماس با فردی که از این مناطق بازگشته است

  

بهداشت پا:

-پاها و جورابهایتان را هر روز با آب و صابون بشویید بخصوص بعد از برگشت از مدرسه به خانه و ورزش و بازی.

-از پوشیدن کفشهای تنگ، پاشنه بلند و یا کاملاً صاف خودداری کنید.

-در خارج از منزل بدون کفش راه نروید، زیرا باعث ایجاد زخم، عفونت و یا ترک در پاشنه پا می‌شود.

-در صورت وجود ترک در پاشنه پا، پاها را چند دقیقه در آب ولرم بخیسانید و چرب کنید.

-در صورت دیدن لکه‌های سفید رنگ، یا خارش بین انگشتهای پا و یا ضخیم و خشن شدن ناخنها سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.

 

بهداشت محیط:

-در حفظ پاکیزگی و نظافت محیط خانه و مدرسه بکوشید.

-از ریختن زباله در محیط مدرسه، معابر و خیابانها خودداری نمایید.

-زباله‌ها را در سطل آشغال مناسب بریزید.

-در حفظ نظافت و پاکیزگی سرویسهای بهداشتی مدرسه و .... کوشا باشید و شلنگ آب توالت را بر روی زمین نیاندازید.

-حتماً بعد از رفتن به توالت دستها را با آب و صابون، تمیز بشویید.

-با رعایت اصول بهداشت محیطی مثل دور ریختن باقیمانده مواد غذایی و بستن درب سطل زباله و ... از ورود حشرات و جوندگان به محیط اطراف خود جلوگیری کنید.

 

بهداشت پوست:

-استحمام روزانه و شستشوی مرتب پوست بدن بخصوص شستن صورت با آب گرم و صابون.

-تمیز کردن نواحی دارای موهای زائد.

-محافظت پوست از باد، گرد و خاک و آفتاب

-استفاده شخصی از وسایل استحمام، حوله صورت، تیغ و ماشین ریش تراشی.

-تعویض، شستن و اتوکشی روزانه لباس زیر.

-دست نزدن به جوشهای غرور جوانی صورت.

-مصرف مایعات فراوان، سبزیها و میوه‌ها جهت پیشگیری از بروز و یا تشدید جوشها.

-ورزش کردن، تفریح در هوای پاک و آزاد، استراحت کردن به اندازه کافی.

-پرهیز از سیگار کشیدن جهت سلامت پوست، حفظ زیبایی و درخشندگی پوست صورت.

-کاهش عصبانیت، نگرانیها و فشارهای روانی که در سلامت پوست صورت موثر بوده و از بروز جوشها هم جلوگیری می‌شود.

-آبله مرغان، زرد زخم، گال و سیا زخم باعث ایجاد نقطه‌هایی در روی پوست بدن می‌شوند، با دیدن این علائم و یا لکه‌های سفیدرنگ و زخم‌های چرکی سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.

 

بهداشت مو:

پوست سر که مو بر روی آن می‌روید قسمتی‌از پوست بدن است که باید مرتب شست‌وشو وتمیزنگه‌داشته‌شود.

-موها را مرتباً شانه و یا برس بکشید.

-آلودگی سر به شپش و رشک خطر ویژه‌ای دارد زیرا این انگلها باعث خارش و یا عفونت پوست می‌شوند و می‌توانند بیماریهای دیگر را منتقل کنند، در صورت مشاهده جهت درمان سریعاً به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید.

-هرگز از شانه، کلاه، مقنعه و روسری دیگران استفاده نکنید.

-استحمام روزانه و حداقل دوبار در هفته لازم است.

-درصورت مشاهده جوشهای‌‌چرکی، پوسته‌پوسته‌شدن، لکه‌های سفید رنگ و یا هرگونه ضایعه غیرطبیعی در روی پوست سر فوراًبه پزشک مراجعه‌نمایید.

 

بهداشت چشم:

-دستهای آلوده و کثیف را به چشم نمالید.

-استفاده از حوله مشترک و کثیف، لباس کثیف و یا آب ناسالم باعث ایجاد عفونت مزمن چشم یا تراخم می‌شود.

-رسیدن هرگونه ضربه‌ای به چشم خطرناک است.

-اگر ذرات شن و یا اجسام خارجی وارد چشم گردند چشم را سریعاً با آب سرد و تمیز بشویید و با گوشه یک دستمال تمیز و کتانی و مرطوب ذرات را از چشم خارج نمایید و اگر نمی‌توانید چشم را بپوشانید و سریع به پزشک مراجعه نمایید.

-هنگام مطالعه باید فاصله کاغذ از چشم حداقل 30 سانتی‌متر باشد.

-هنگام تماشای تلویزیون فاصله شما از تلویزیون حداقل 3 متر باشد.

-همیشه چشم‌های خود را از نظر بینایی کنترل نمایید گاهاً در سر کلاس به نوبت با دست یک چشم خود را آرام بپوشانید و نوشته‌های روی تخته سیاه را در فواصل مختلف بخوانید.

در صورت وجود هریک از علایم زیر به پزشک مراجعه کنید: کاهش بینایی، قرمزی و درد چشم، تاری دید و لکه‌بینی، انحراف و لوچی چشم، سردرد، آبریزش و التهاب عادی چشم، سوزش و چسبیدن پلکها پس از بیدار شدن از خواب.

 

بهداشت گوش:

-پس از هربار حمام کردن گوشهای خود را با حوله تمیز خشک کنید.

-وسایل نوک تیز را در داخل گوش فرونکنید و برای پاک کردن داخل گوش از آنها استفاده نکنید.

-در هنگام شنا کردن یا زیر آب رفتن از محافظ پلاستیکی گوش استفاده کنید.

-صداهای بلند باعث ایجاد بیماریهای گوش و ناراحتیهای عصبی می‌شوند در محلهای پر سر و صدا از محافظ گوش استفاده کنید.

در صورت وجود هریک از علایم زیر به پزشک مراجعه نمایید:

-گوش درد

-خارش داخل گوش

-کاهش شنوایی

-سرگیجه

-خارج شدن مایع و یا عفونت از گوش

-وجود جوشهای چرکی در گوش

 

بهداشت دست:

آلودگی دستها یکی از عوامل انتقال بیماریهاست

بنابراین همیشه:

-قبل از غذا.

-بعد از توالت.

-بعد از تماس با حیوانات.

-بعد از تماس با بیماران.

-حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویید.

-زیر ناخنها محل مناسبی برای رشد میکروبها و انگلهاست جویدن ناخنها یعنی خوردن انواع میکروبها و انگلها بنابراین: هرگز ناخن های خود را با دندان نگیرید.

 

بهداشت مواد غذایی:

آب و غذای آلوده عامل بیماریهای روده‌ای واگیردار از جمله اسهال می‌باشند، با رعایت اصول بهداشت مواد غذایی بسیاری از این بیماریها قابل پیشگیری هستند این اصول عبارتند از:

1- همیشه قبل از صرف هرگونه خوراکی دستهایتان رابا آب و صابون بشویید.

2- برای آشامیدن آب از لیوان اختصاصی استفاده نمایید و از نوشیدن آب با دست و یا از شیرآب خودداری کنید.

3- به منظور پیشگیری از آلودگی مواد غذایی با گرد و غبار و حشرات، مواد غذایی حتی‌المقدور در ظروف سربسته و یخچال نگهداری شوند.

4- هرگز از میوه نشسته استفاده نکنید.

5- مواد غذایی را از دستفروشان دوره گرد نخرید، از مواد غذایی بسته بندی شده با مشخصات وزارت بهداشت از جمله تاریخ تولید و انقضاء، پروانه ساخت و ... استفاده نمایید.

6- بهتر است که از ساندویچهای خانگی مثل نان و تخم مرغ و گوجه، نان و پنیر و سبزی یا نان و پنیر و گردو بعنوان میان وعده استفاده کنید و از آوردن ساندویچ سالاد الویه و هرگونه مواد غذایی فاسدشدنی به مدرسه خصوصاً در فصل گرما خودداری نمایید.

 

بهداشت دهان و دندان:

-برای استحکام دندانها روزانه از شیر و لبنیات استفاده کنید و نوشابه‌های گازدار نخورید.

-بعد از خوردن شیرینی جات، بیسکویت و شکلات و شیرینی‌های چسبنده بلافاصله دندانهایتان را مسواک بزنید، در صورتیکه مسواک یا خمیردندان در دسترس نبود دهان خود راحتی با آب خالی بشویید.

-چیزهای سفت را هرگز با دندانهایتان نشکنید.

-هر فردی باید مسواک جداگانه داشته باشد.

-با حرکات دورانی تمام سطوح دندانها را مسواک بزنید.

-بعد از مسواک کردن دندانها، روی زبان خود را هم مسواک بکشید.

 

پیام‌های بهداشتی در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا

-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ سبزیجات  و سالاد ها را فقط در رستوران‌ها و اغذیه فروشی‌هایی که به رعایت کامل موارد بهداشتی آنها اطمینان دارید مصرف کنید

-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ هموطنان عزیز در صورت مشاهده تخلف بهداشتی در اماکن عرضه مواد غذایی، مراتب را به سامانه اطلاعات بهداشت محیط با شماره تلفن 09678 اطلاع دهند.

-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ اگر از سلامت آب آشامیدنی اطلاع ندارید، حتماً آن را جوشانده و سپس استفاده نمایید.

-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ در هنگام مسافرت و تفریج آب آشامیدنی سالم به همراه داشته باشید.

-برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا؛ حتماً میوه‌جات و سبزیجات را در 4 مرحله سالم‌سازی نمایید.

 

پیام‌های بهداشتی در زمینه استفاده از نمک یددار

-نمک یددار برای پیشگیری از ابتلا به گواتر می‌باشد. چنانچه فردی مبتلا به گواتر باشد برای درمان دارویی حتماً باید به پزشک مراجعه نماید.

-تمام افراد خانواده، اعم از کودک و بزرگسال باید نمک یددار تصفیه شده مصرف کنند.

-مناسب‌ترین و کم‌خرج‌ترین روش پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید استفاده از نمک یددار تصفیه شده است.

-سقط جنین، زایمان زودرس، تولد نوزاد مرده، اختلال رشد مغزی جنین، تولد نوزاد با عقب‌ماندگی ذهنی، جسمی، کری و لالی از پیامدهای ناشی از کمبود ید در دوران بارداری است.

-کاهش بهره‌وری و عقب‌ماندگی ذهنی، تاخیر و یا توقف رشد، ناتوانی جسمی، کم کاری تیروئید، اختلالات عضلانی و تکلمی و شنوایی، تأخیر رشد در اندام حرکتی از پیامدهای کمبود ید در دوران کودکی است.

-کم کاری تیروئید، گواتر، کاهش رشد جسمی، اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی از پیامدهای کمبود ید در نوجوانان و دانش‌آموزان است.

-ماهی به خصوص ماهی آب شور، شیر و فرآورده‌های آن، تخم مرغ، دانه‌های غلات، حبوبات و میوه‌ها به شرط آن که در خاک حاوی ید پرورش یافته باشند از منابع غذایی حاوی ید می‌باشند.

-نمک بایستی کم مصرف شود اما توصیه می‌شود که همان مقدار کم از نمک یددار تصفیه شده باشد.

-توصیه می‌شود در هنگام پخت غذا از نمک یددار تصفیه شده استفاده کنید.

-نمکهای یددار تصفیه شده بدلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتری حفظ می‌نمایند.

-نمک یددار تصفیه شده را نباید به مدت طولانی در معرض نور مستقیم خورشید و یا رطوبت قرار داد چون ید آن از دست می‌رود.

-بهتر است نمک یددار تصفیه شده را در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه‌ای رنگی با سرپوش محکم نگهداری نمود.

-بر روی بسته بندی‌های نمک یددار به تاریخ تولید و انقضای نمک و درج شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت توجه نمایید.

-همیشه سعی کنید نمک را به اندازه مصرف خریداری کرده و از ذخیره نمودن نمک یددار تصفیه شده به مدت طولانی (بیش از یکسال) که موجب کم شدن میزان ید آن می‌شود خودداری کنید.

-معمولاً در افرادی که گواتر دارند، مصرف نمک یددار از بزرگ‌تر شدن اندازه گواتر ممانعت بعمل می‌آورد اما سبب کاهش اندازه گواترهای قابل رویت نمی‌شود و در مواردی هم اندازه گواترهای کوچک را کاهش می‌دهد.

-با مصرف متعادل نمک یددار میزان ید مورد نیاز بدن به راحتی تامین می‌شود.

-افرادی که مصرف نمک توسط پزشک برایشان ممنوع شده است، از نمک یددار تصفیه شده نیز نباید استفاده کنند.

-مصرف زیاد نمک یددار هم می‌تواند موجب افزایش فشارخون شود.

-استفاده از نمک‌های صادراتی صنعتی (که بعضاً در بسته بندی‌های کوچک هم دیده می‌شوند) برای مصارف خوراکی ممنوع است.

-همیشه از نمک یددار تصفیه شده استفاده کنید. نمک‌های صادراتی صنعتی و سنگ نمک فاقد ید است و برای مصارف خوراکی حتی خیساندن برنج توصیه نمی‌شوند.

-سنگ نمک علاوه بر اینکه فاقد ید است، بدلیل انواع ناخالصی‌ها و آلودگی‌ها برای مصارف خوراکی نبایدمصرف شود.

 

پیام‌های بهداشتی در زمینه تغذیه با شیر مادر

-هفته جهانی ترویج تغذیه با شیرمادر اول تا هفتم آگوست برابر با 10 تا 16 مرداد ماه برگزار می‌شود.

-شعار امسال هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر «فقط ده اقدام در مسیر دوستدار کودکی»

-ده اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر، مسیری را برای حمایت از زنان فراهم کرده است تا آنان را به تحقق نیت خود برای شیردهی قادر سازد.

-تغذیه انحصاری نوزاران با شیرمادر تا شش ماهگی باعث کاهش احتمال شیرخوار به عفونت‌های نوزادی می‌شود.

-نوزادانی که با شیرمادر تغذیه می‌شوند، نسبت به دیگر نوزادان از وضعیت مطلوب‌تری برخوردارند.

-به دلیل وجود ترکیبات ایمنی بخش در شیرمادر، احتمال ابتلای کودک به آسم و آلرژی و عفونت‌های نوزادان را کاهش می‌دهد.

-شیرخوارانی که از شیر مادر استفاده می‌کنند کمتر دچار مشکلات دندانی ناشی از پستانک و تغذیه مصنوعی می‌شوند.

-شیرمادر از لحظه تولد تا پایان ماه ششم زندگی، نیازهای غذایی شیرخوار را که برای رشد طبیعی او لازم است، تامین می‌کند.

-آغوز یا شیر روزهای اول، بسیار مغذی و حاوی مواد مفید و ارزنده‌ای است که به منزله اولین اقدام ایمن‌سازی برای حفاظت کودک بر ضد بیماری‌های عفونی است.

-احتمال بروز دل دردهای قولنجی، استفراغ و حساسیت نسبت به پروتئین از نوزادانی که با شیرمادر تغذیه می‌شوند کمتر است.

-به علت وجود آب کافی در شیرمادر، تشنگی شیرخوار برطرف می‌شود.

-شیرمادر، پاکیزه، دارای درجه حرارت مناسب و عاری از آلودگی میکربی است.

-شیرمادر ارزان و همیشه قابل دسترس است.

-رابطه عاطفی مادر و نوزاد در طی زمان شیردهی باعث افزایش قابلیت‌های ذهنی شیرخوار می‌شود.

-بهره هوشی شیرخوارانی که انحصاراً با شیرمادر تغذیه می‌شوند بالاتر از شیرخواران تغذیه شده با شیر مصنوعی است.

-شیرمادر باعث تعامل سیستم گوارشی و ایمنی نوزاد می‌شود.

-شیردهی به کاهش سریع وزن مادر به ویژه در سال اول کمک می‌کند.

-به دلیل آزاد شدن هورمون اکسی‌توسین در بدن مادر در هنگام شیردهی، مادر احساس راحتی و آرامش بیشتری به دست می‌آورد.

فایل های آموزشی